نقش ِ اول

یادداشت ها و تجربیاتم در زندگی

نقش ِ اول

یادداشت ها و تجربیاتم در زندگی

نقش ِ اول

عکسی که چاپ نشود عکس نیست.

يكشنبه, ۱۰ ارديبهشت ۱۳۹۶، ۱۲:۵۴ ب.ظ
Firstrole.blog.ir

*
در سال ۱۹۷۵ آقای استیون ساسون (Steven Sasson) با اختراع یک دوربین دیجیتال موج عظیمی از تحول و دگرگونی را در صنعت عکس و فیلم در جهان ایجاد کرد. اما شاید او هیچ وقت فکر نکرد که این ابزار و تکنولوژی قاتل لذت های ساده و عمیق انسان هاست.

تکنولوژی دوربین های دیجیتال که بعدها در گوشی های هوشمند خودشان را به نوعی دیگر نشان دادند، به طرز ناباورانه ای ارزش یک حس واقعی و یک خاطره به یادماندنی را از ما دزدیدند. کافی است یک دکمه را لمس کنیم، در عرض چندثانیه می توانیم ده ها عکس بگیریم و بعد از بین آنها، آن که به تعبیر دیگران از همه زیباتر است را انتخاب کنیم و به اشتراک بگذاریم. 

**
نمی خواهم روضه اینستاگرام را بخوانم اما خودتان قضاوت کنید: کیفِ لمس کردن یک خاطره اصیل کجا و اسکرول کردن و لایک کردن خنده های مصنوعی کجا!
عکس های قدیمی توی آلبوم خانوادگیتان را با تصاویر امروزی ذخیره شده در گوشی هایتان مقایسه کنید. آیا آن عکس ها اصالت بیشتری ندارند؟

عمدا از واژه ی تصویر در مقابل عکس استفاده می کنم، چرا که تصاویر ثبت شده روی گوشی و تبلت و ... فقط صفر و یک هستند. عکس نیستند. عکس آن است که بتوانی حس اش کنی. 
راستش هنوز طعم شیرین انتظار برای ظهور نگاتیوها در خاطرم مانده، هنوز آن دلهره که فیلم ۲۴تایی بگیریم یا ۱۸تایی (به گمانم!) در من زنده است. 

***
بله همه مان می دانیم تکنولوژی خیلی چیزها را به ما داد، سرعت زندگی مان را بالا برد و لحظات و اتفاقات کم نظیر زندگی را برایمان تکرار کرد. اما به نظرم تکرار، اصالت را می دزدد. بیشتر تجربه کردیم، بیشتر عکس گرفتیم، بیشتر لبخند زدیم، اما لبخند واقعی مان را در میان انبوهی از ژست ها و لبخندها و احساس ها گم کردیم. 

به قول آقای ست گادین دلزده شده ایم. (لینک اصلی (+) و ترجمه ی آن (+))

†*

اما هنوز هم راهی هست. ناامید نشوید. درست است که کم کم «تاریکخانه ها» به تاریخ می پیوندند و عبارت «ظهور نگاتیو» را باید به گنجه واژگان قدیمی و خاک خورده بسپاریم اما هنوز هم می توان با چاپ تصاویر ذخیره شده در موبایلمان آن ها را زنده کنیم. و از گزند فراموشی لابلای انبوه فایل ها حفظ کنیم. تصاویرِ تکراری ِدیگر را ازبین ببریم و همان عکس خاطره انگیز چاپ شده را نگه داریم. 
ازبابت کیفیت پایین نگران نباشید. قرار نیست آن ها را در گالری به نمایش عموم بگذاریم. می خواهیم فقط آن لحظات را ماندگار کنیم. 

زمانی که دوربین نداشتم و با موبایلم عکس می گرفتم، آن ها را چاپ می کردم. اعتقاد عجیبی به چاپ عکس روی کاغذ داشتم (و دارم) و تا زمانی که لمسشان نمی کردم احساس مالکیت نسبت به آن ها نداشتم. بعد از چاپ بود که آن خاطره مال خودم می شد وهیچ ویروسی نمی توانست آن را ازبین ببرد. 
توصیف دقیق ترش می شود: یک احساسِ رضایتِ همراه با آرامش و آسودگیِ خیال از اینکه اجازه دادم لحظاتِ دلپذیرِ گذشته پابرجا بماند.

*†
راستش من هم با یاور مشیرفرِ اندیشمند موافقم که:
«بشر نباید تحت کنترل ابزارهایش باشد، ابزارهایش باید تحت کنترل بشر باشند و تا زمانی که می توانیم گهگاهی بهتر است کنترل را مستقیما دست خودمان بگیریم» (+)

به عنوان یک داوطلب، برای شروع همینجا اعلام می کنم اگر روزی از قاب من در این خانه خوشتان آمد و دوست داشتید آن را داشته باشید، کافیست به من اطلاع دهید تا با کمال میل آن را به شما هدیه دهم:)



نظرات  (۴)

پریسا اینو دیده بودی؟ (چند ماه قبل نوشته بودمش):
https://goo.gl/kNSVcO
(یک پیشنهاد در مورد عکس)
پریسا جان. یاور مشیرفر اندیشمند دیگر کیست؟ 


پاسخ:
چه تصادف جالبی! همین الان برایت ایمیل عکس ها را فرستادم. 

همان یاور مشیرفر دیوانه:)

البته حالاحالا ها مانده تا من به دیوانگی اش پی ببرم.
حدودا ده/دوازده سال پیش خیلی پیگیر عکاسی بودم. کلاسشو رفتم، کلی تمرین کردم، دوربین به دست همه جا میرفتم و .. حتی به دوستام عکس‌های خودمو که روی شاسی چاپ کرده بودم هدیه میدادم ..
اما یه سری چیزا از اون حال و هوا دورم کرد .. الان دیگه فقط با گوشی عکس میگیرم اونم اگه حس و انگیزه ش باشه.. 
اینا رو گفتم که برسم به اینجا؛ که وقتی از عکس و عکاسی و حاشیه‌های خوبش می‌نویسی چقد یاد اون موقع‌ها میوفتم و چقد حالم خوب میشه ..
پاسخ:
ترنج جان عزیز
خوشحالم که هم مسیر بودیم و میدانم مرا درک میکنی وقتی از عکس حرف میزنم. همین که با گوشی همچنان عکس میگیری خوشحالم میکند. امیدوارم آن حال و هوا دوباره به سراغت بیاید و همراه شویم در این مسیر:)
چاپ عکس واقعا خیلی خوب بود... یادش بخیر... 
منظورتون از چاپ عکس موبایل چیه؟ یعنی پرینت بگیریم روی کاغذ؟ اگه منظورتون اینه،خیلی بد میفته. یعنی اصلا تصویر میره زیر سوال :)) 
اما درباره‌ی دوربین‌های دیجیتال یا همین دوربین عکاسی‌ای که خودتون باهاش کار می‌کنین یه سوال دارم، اینا چاپ شدنشون به چه شکله؟ فکر نمی‌کنم نگاتیوی باشه. منظورم اینه چاپ عکس دوربین‌ها هم پرینت روی کاغذ هست یا چاپ بهتری انجام میگیره؟ مثلا مثل چاپ عکسِ نگاتیو‌ها هستش؟ 
پاسخ:
منظورم چاپ، روی کاغذ مخصوص چاپ عکس هست، شبیه همان هایی که گذشته بود. الان در مراکز چاپ عکس و فیلم سه نوع کاغذ هست:مات، براق، سیلیک. اینجا درموردش توضیحاتی داده. من خودم از کاغذ مات استفاده میکنم. و اینکه ایران فیلم تو چهارراه ولیعصر مرکز خوبیه برای چاپ عکس من راضی بودم ازشون.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی